Wil je indruk maken op iemand, richt je dan op de ander. Richt je op de vraag "Wie ben jij?" en niet "Wat vind je van mij?" Vergeet jezelf. Dan maak je de beste indruk.

Roos Vonk -- De eerste indruk (2006)

Al in de eerste minuut hebben mensen een redelijk beeld van een ander. Het is niet meer dan redelijk, maar het wordt helemaal niet beter als je vijf jaar met iemand getrouwd bent.

Roos Vonk -- lezing 'De eerste indruk'

Je kunt er van op aan dat je aan het gedrag van anderen teveel conclusies verbindt. Net als jijzelf reageren zij volkomen redelijk, aangepast en normaal op de situatie die zij waarnemen.

Roos Vonk -- Ego's en andere ongemakken (2009)

De mensen zijn uitentreuren gewaarschuwd dat vleierij gemeen en schadelijk is, maar dat heeft niets geholpen. De vleier vindt altijd een zwak plekje in het hart van zijn naaste.

I. Krrylow

Als er geen vrouwen geweest waren, zaten we nu nog in grotten rauw vlees te eten. De hele beschaving is er gekomen om indruk te maken op de vrouwen.

Orson Welles (1915-1985)

Als een zakkenroller een heilige ontmoet, ziet hij alleen zakken.

Indiaas gezegde

Een van de moeilijkste dingen in 't leven is dat je écht begrijpt dat andere mensen anders zijn.

Marc-Marie Huijbrechts -- De wereld draait door, 15 feb. 2008

We vormen ons razendsnel indrukken over anderen: wie is goed, wie is fout. Dat zit ingebakken in ons brein. Om te overleven moet je snel reageren. Er zijn maar twee soorten dieren, the quick and the dead.

In: Sociale Psychologie, Red. Roos Vonk

Vooroordelen zijn de schimmel van de geest; men vindt ze alleen daar, waar het licht niet komt.

T. Dufour

De werkelijkheid is een blok steen, waaruit iedere geest zijn eigen beeld uithouwt. 

William James

Wat doorgaat voor vrouwelijke intuïtie is vaak niets anders dan mannelijke doorzichtigheid. 

George Jean Nathan (1882-1958)

De mensen zijn verdeeld in twee groepen: de oprechten en de onoprechten. De oprechten maken de verdeling.

Oscar Wilde (1854-1900)

Nederlanders zijn slecht in flirten: we nemen het te serieus. Onze handelsmentaliteit fluistert ons in dat we flirten om iets voor elkaar te krijgen. En juist als je iets voor elkaar wilt krijgen, mis je de onbevangenheid en vrijblijvendheid die kenmerkend is voor de ware verleidingskunst.

Roos Vonk -- Ego's en andere ongemakken (2009)

Wat je ziet ben je zelf: je ergert je het meest aan menselijke zwakheden die je zelf ook hebt. Op die manier bekeken is iedere ergernis een kans om iets over jezelf te leren.

Roos Vonk -- Ego's en andere ongemakken (2009)

Ik heb de pest aan informatie, je kunt je eigen vooroordelen niet meer vertrouwen.

Jan Blokker

BOEK

Is de eerste indruk de beste? Waarom val je op iemand? Wat is de rol van macht en afhankelijkheid bij indrukvorming? Hoe zorg je dat je zelf goed voor de dag komt, bij een sollicitatie of een eerste afspraak? Kun je wel altijd 'jezelf zijn'?

Al deze vragen gaan over onze dagelijkse omgang met andere mensen. Als we iemand voor het eerst ontmoeten, vormen we ons meteen een indruk van die persoon. Omgekeerd vormt de ander zich ook een indruk van ons. Dit alles doen we grotendeels onbewust en automatisch. In dit boek wordt het proces van indrukvorming toegelicht aan de hand van voorbeelden uit het dagelijks leven en resultaten van betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek.


» boek bestellen

Interviews, recencies en meer over het boek 'De eerste indruk' 

Boek

ARTIKELEN EN COLUMNS

Hier staan enkele artikelen van of over Roos Vonk rondom onderwerpen die met de eerste indruk te maken hebben, zoals:

  • aantrekkelijkheid, schoonheid
  • flirten, daten
  • imponeergedrag, zelfpromotie
  • lichaamstaal
  • slijmen
  • solliciteren, selectie
  • sales, onderhandelen

Naar de artikelen

Voor andere columns en artikelen, zie onder meer de website van Roos Vonk, columns over beïnvloeding, columns op het gebied van P&O/ HR, en de websites zelfkennis en macht.

 

SOLLICITEREN

Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Maar hoe maak je een verpletterende eerste indruk?
Uit onderzoek blijkt dat succesvolle sollicitanten vaker lachen, meer gevoel op hun gezicht tonen, minder vaak fronsen en vaker knikken. Ze maken vaker direct oogcontact met de interviewer, terwijl kandidaten die later worden afgewezen de blik van de ander mijden en meer met hun ogen dwalen.

Artikelen, columns en meer weten over solliciteren...

Daten

DATEN

Heb je binnenkort een date? Spannend! Dan is het belangrijk dat je goed voor de dag komt, maar even belangrijk is het dat je een goed beeld krijgt van die ander. Alleen dan weet je immers of iemand bij je past. Denk dus niet alleen aan: "Hoe kom ik over?" en "Wat vindt hij/zij van mij?", maar ook aan: "Wat vind ik van hem/haar?" Bijkomend voordeel is dat je zelf veel leuker bent als je je aandacht richt op de ander en niet alleen met jezelf bezig bent!

Bij een eerste date is het goed om te waken voor egocentrische mensen en narcisten. Zij stralen charme en zelfvertrouwen uit en komen warm en geestig over. Pas na een heel aantal ontmoetingen blijkt dat de geliefde vooral van zichzelf houdt. Mannen die introverter zijn en een lange-termijn-relatie zoeken, maken een minder goede eerste indruk en scoren dan ook slechter in ‘snelle’ settings zoals speeddating. Het advies van Roos Vonk in haar boek De eerste indruk: Wil je meer echtheid en diepgang, laat je dan niet gelijk inpakken door smooth-talkers, en kijk juist wat beter naar mensen die op het oog minder flitsend zijn.

Lezen, kijken en meer weten over daten...