Indruk vormen, indruk maken

Wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, gebeuren er gelijktijdig twee dingen:

  1. Jij vormt je een indruk van de ander op basis van o.a. uiterlijk, lichaamstaal, gedrag. Allerlei verschillende soorten informatie kunnen van invloed zijn op je eerste indruk. Een bekend voorbeeld is kleding, maar het kan ook gaan om dingen die je niet eens bewust waarneemt, bijvoorbeeld iemands pupilgrootte, taille-heup-verhouding, neus-kin-afstand, of subtiele veranderingen in mimiek of stem.
  2. De ander is zich op hetzelfde moment een indruk aan het vormen van jou, en dat besef je ook. In het algemeen willen mensen graag goed voor de dag komen. Ook mensen die zeggen dat het ze niks kan schelen wat anderen denken! Verder zijn er bepaalde situaties waarin je extra moeite doet om een goede eerste indruk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een sollicitatiegesprek of een eerste date, waarbij je alles uit de kast haalt om een positieve indruk te maken.

Hieronder vind je informatie over beide aspecten: indrukken vormen en indruk maken. In het boek "de eerste indruk" van Roos Vonk komen ook de gevaren van 'indruk maken' aan de orde, bijvoorbeeld bij slijmen en opscheppen.

Indruk vormen

Indruk maken

shy