Kleuren

Kleuren zijn erg belangrijk voor ons oordeel over allerlei zaken. Ze 'verkleuren' letterlijk onze indrukken. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat mensen de temperatuur in een kamer lager inschatten wanneer de muren blauw zijn, dan wanneer de muren rood zijn, terwijl de objectieve temperatuur in de kamer precies gelijk was. Kleuren maken of we een vaas mooi of lelijk vinden, en dat we van iemand in een groen-paars geblokte trui binnen een paar seconden denken dat hij geen smaak heeft.

Om een goede indruk te maken, is het dus verstandig om de kleur van je kleding af te stemmen op de situatie. Iedereen weet wel dat je op een begrafenis niet in het geel hoort te verschijnen, maar andere situaties zijn soms minder vanzelfsprekend. Trek je voor een presentatie bijvoorbeeld een bruin of donkerblauw pak aan?

Bij onderstaande kleurencirkel staan de associaties die mensen hebben bij bepaalde kleuren. Wil je in je presentatie je product aan de man brengen, dan kun je dus het beste kiezen voor het bruine pak, om een betrouwbare en oprechte indruk te maken. Moet je daarentegen de slechte jaarcijfers van je afdeling presenteren, dan zal een donkerblauw pak eerder zorgen voor een rustige, koele indruk (hoe donkerder, hoe meer vertrouwen je schept), waardoor je meer overkomt alsof je de situatie onder controle hebt.

 

11. Warm, intens, opwindend, extreem, passie, alarm.
Kleuren
1. Warm, energiek, trekt aandacht, opwinding, onrust, vermoeiend.
10. Betrouwbaar, oprecht, comfortabel, veilig, eenzaam, droevig
2. Vrolijk, optimistisch, onrustig.
9. Serieus, degelijk, saai, rustig.
3. Natuurlijk, kalmerend, mannelijk (donkergroen), fris (lichtgroen).
8. Koel, onschuldig, maagdelijk, steriel, zuiver.
4. Koel, rustig, loyaliteit, afstandelijk, vertrouwen
7. Stijlvol, autoriteit, gezag, rouw, kleedt af.
5. Chique, vrouwelijk, luxe, beschaafd, romantisch, spiritueel, wijsheid.
6. Rustgevend, romantisch, niet bedreigend, meisjeskleur
 
 
 
Hier moet natuurlijk bij gezegd worden dat niet alle kleuren bij iedereen even goed staan. Al wil je nog zo graag spiritueel en vrouwelijk overkomen, als paars er voor zorgt dat je er bleekjes en ongezond uit ziet kun je toch beter voor iets anders kiezen.