Aandacht

Bekijk vóórdat je verder gaat met lezen, het filmpje op de onderstaande website. Het is een fragment van ongeveer een halve minuut, waarin je twee teams ziet overgooien met ballen. Probeer tijdens het kijken zo goed mogelijk te tellen hoe vaak het witte team de bal overgooit.
Klik hier voor het filmpje (opent in een nieuwe pagina, het kan even duren voor het filmpje geladen is).


Scroll na afloop verder naar beneden op deze pagina voor meer informatie.

Is het gelukt om te tellen hoe vaak het witte team de bal overgooide? Mooi. En is je tijdens het kijken nog iets bijzonders opgevallen?
De meeste mensen zien niet dat er ongeveer halverwege iets merkwaardigs gebeurt: er loopt een gorilla door het beeld. Had jij hem gezien? Als je het fragment nog een keer bekijkt, zul je zien dat de gorilla heel duidelijk in beeld komt en zichzelf recht voor de camera nog eens flink op de borst slaat. Toch zien veel mensen hem over het hoofd!
Kennelijk zien we niet zomaar alles wat er om ons heen gebeurt. Je concentreerde je op de witte spelers, waardoor je onbewust alle zwarte spelers genegeerd hebt. Aangezien de gorilla ook zwart was, is hij door je waarnemingssysteem bestempeld als "niet interessant".

Lang niet alles wat zich om ons heen afspeelt, wordt door ons dus opgemerkt. Ook gedrag van andere mensen kan op die manier volledig aan je aandacht ontsnappen. De indruk die je van iemand krijgt kan hierdoor vertekend raken, als je specifiek let op een bepaalde gedraging en daardoor de rest over het hoofd ziet. Bedenk maar eens hoe storend het is als iemand een zenuwtrekje heeft tijdens een toespraak: omdat je gebiologeerd zit te kijken hoe vaak iemand wel niet over zijn neus wrijft tijdens het praten, kan je je na afloop helemaal niks van de toespraak herinneren!

Op youtube is nog een mooi voorbeeld te vinden van dit 'gorilla-effect'. Bekijk het volgende (Engelstalige) filmpje maar eens en kijk of je er nog intrapt nu je op de hoogte bent van dit effect: