Taille-heup verhouding

 doutzen THRTHR-doveTHR - Monroe

Eén van de uiterlijke kenmerken waar we onbewust bij vrouwen op letten, is de taille-heupverhouding (omtrek taille gedeeld door omtrek heupen). Vrouwen waarbij de omtrek van de taille ongeveer 0,7 maal de omtrek van de heupen bedraagt, worden over het algemeen het meest aantrekkelijk gevonden. Merk op dat het hierbij niet gaat om de vraag hoe dun of dik de vrouw is, maar om de verhouding, dus vorm van het lichaam; die moet peervormig zijn en niet appelvormig. Dun of dik is een kwestie van smaak en cultuur, maar de meest aantrekkelijke verhouding is van alle tijden.

In de klassieke werken van Rubens bijvoorbeeld, waarin het ideale vrouwenlichaam een stuk voller was dan tegenwoordig, vinden we de verhouding van 0,7 terug. Ook Marilyn Monroe, die een voller lichaam had dan de fotomodellen van tegenwoordig, had een taille-heup verhouding van 0,7. Hoewel het huidige ideaalbeeld een stuk slanker is, zien we ook bij bijvoorbeeld Heidi Klum dezelfde verhouding. En in de reclamecampagne van Dove, waarin "vrouwen met echte rondingen" getoond worden in plaats van super slanke modellen, hebben de modellen ook een taille-heupverhouding van rond de 0,7.
 
Het maakt dus niet uit of we kijken naar slanke of volslanke vrouwen, of onder welk heersend modebeeld; bij een vrouw die aantrekkelijk wordt gevonden is de tailleomtrek altijd ongeveer 70% van de heupomtrek. Op een foto kun je natuurlijk niet de exacte omtrek van de modellen meten, maar als je de breedte van de heupen en de taille (in millimeters) opmeet, zul je zien dat je de verhouding van 0,7 verrassend vaak terugvindt, zoals op bijgaande foto's. Om bij jezelf te meten:
A) meet je taille op het smalste punt (niet je buik inhouden!)
B) je heupen op het breedste punt.
Bereken A gedeeld door B.  
 
Ben je niet tevreden over het resultaat, bedenk dan dat afvallen de verhouding niet zal veranderen omdat dan zowel je taille- als heupomvang kleiner wordt. De verhouding wordt bepaald door hormonen in je lichaam en door je vruchtbaarheid, zoals nader uitgelegd in het boek "De eerste indruk". Ben je ouder dan 30, dan zal de verhouding zonder twijfel hoger dan 0,7 zijn: vanaf die leeftijd neemt de hoeveelheid oestrogeen af en onstaat meer vetafzetting in de taille en minder op de heupen.
 THR - RubensTHR Klum