Waar kijk je naar?

ls je iemand ontmoet, waar kijk je dan naar? Die vraag is eigenlijk niet te beantwoorden, omdat je je niet goed bewust bent van waar je naar kijkt. Met behulp van een “eye tracker” kan precies in kaart worden gebracht waar iemand precies naar kijkt en hoe lang. Wanneer we een plaatje van vier dames in weinig verhullende kleding aan mensen laten zien, brengt de eye tracker interessante verschillen aan het licht tussen vrouwen en mannen: de vrouwen kijken vooral naar het gezicht en de benen van de modellen (linker plaatje), terwijl mannen hun blik vooral over de buiken, heupen en gezichten laten gaan (rechter plaatje). De mannen gunnen de benen en schoenen van de dames geen blik waardig! Zo lijkt het vooroordeel over vrouwen en schoenen toch weer bevestigd te worden...

Zo kunnen mannen en vrouwen dus een andere indruk krijgen van dezelfde persoon, puur en alleen doordat ze andere dingen gezien hebben!
Het linker plaatje laat zien waar vrouwen naar kijken, het rechter waar mannen naar kijken. De dikte van de stippen geeft aan hoe lang ze ergens naar kijken (mannen kijken bijvoorbeeld lang naar de navel van mevrouw 2), de nummers geven aan in welke volgorde, dus hoe de blik over de foto beweegt.

(Bron: Quest 08/2006)

eyetrack